Община Карлово отказва коментар по темата към момента
Средствата бяха отпуснати от държавата на община Карлово за спешен ремонт на мемориален комплекс "Христо Ботев в началото на 2016-та, тъй като беше в окаяно състояние. По проекта трябваше да бъдат ремонтирани фонтаните на площада, да бъде поставено ново осветление на мемориала и да се укрепят стълбите. Според туристи обаче, състоянието на комплекса след ремонта не е задоволително:
Росен Михов: Ботев е емблема на България, но която съдейки по комплекса е леко позабравена, така че смятам че по нищо не си личи, че Ботев е велик българин. Както е бил преди 20 години така е и в момента".
Според кмета на Калофер ремонтът е извършен некачествено и затова миналата година неколкократно е писал на община Карлово, която реализира обществената поръчка. До този момент обаче от нейна страна не са предприети действия за отстраняване на проблемите:
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Целият паметник можеше никъде да няма ток винаги светеше, беше бял отвсякъде се забелязваше - сега за съжаление при толкова средства, които са отпуснаха при такъв уж ремонт паметника ще го видите довечера е в тъмното".
Освен проблеми с осветлението, фонтана не работи, фугите между стъпалата са разбити. Междувременно по заповед на премиера Агенцията за финансов надзор започва проверка за изразходване на средствата за ремонт на мемориалния комплекс. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов отказа да застане пред камера и заяви, че ще коментира казуса в съдебната зала.