Кметове на малки населени места от страната излязоха на мълчалив протест в Калофер. Те поискаха финансова независимост за кметствата и връщане на възможността за пряк избор на кметове в населени места със 100 жители по постоянен адрес. Кметовете казаха, че ако до месец исканията им не бъдат чути протестите ще продължат на жълтите павета в София.
Кметовете посочиха, че вече половин година няма никаква реакция от
страна на държавата за техните искания, въпреки че с предложенията им
са запознати представители на държавната и политическата власт. Според
кметовете трябва да бъдат извършени законодателни промени, които да
гарантират финансовия ресурс на кметствата и връщането на прага за
избор на кметове от 350 на 100 жители по постоянен адрес:
Желязко Драганин - кмет на с.Зелениково, община Брезово: "Ако ни потрябва нещо за 5-за 10 лева, палим колите, пишем една докладна до кмета и или я подписват или нещо се съкрати, но ние не можем да работим ръцете ни са почти завързани".
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Държавата си дава парите на общините, но от общините надолу няма никакъв контрол какво се случва".
От своя страна жители на Калофер казаха, че не помнят от кога улиците в
града не са ремонтирани:
Дана Георгиева - жител на Калофер: "60 години съм тука няма един
тротоар, като завали дъжд няма какво да се каже..."
Екатерина Коева - жител на Калофер: "Не стигат парите от общината до тук
ли? - не стигат, защото може би потъват някъде другаде, отиват за други нужди, но както се казва по български ние сме последна дупка на кавала".
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов не застана пред камера, но посочи, че средствата от бюджета към всички населени места в общината се изплащат редовно в зависимост от постъпленията на местните данъци и такси. На кметство Калофер към края на септември са преведени 74 % от определените около 130 000 лева от бюджета.