Кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на Националното сдружение на кметове на кметства посочи, че срещата с министър председателя Бойко Борисов е преминала при изключително добра атмосфера.Срещата е по покана на премиера, като на нея са обсъдени исканията на кметовете на кметства, които настояват за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.
„Тази дългоочаквана среща премина при изключително добра атмосфера. Постигнахме добър резултат в първата част от исканията си – бюджетните рамки. Всяко населено място ще си има бюджетна рамка", заяви Румен Стоянов след срещата с Борисов. Кметът на общината, както искахме, ще бъде длъжен да я изпълнява, според закона, който до седмица трябва да бъде изработен. Кметът ще взима участие и при контрола върху обществените поръчки. Това са най-важните неща, за които дойдохме“, обясни Стоянов. Втората част от нещата касаели прага за създаване на кметство и щели да бъдат обсъдени на нова среща с присъствието на Сдружението на общините. Според Стоянов голяма част от проблемите ще бъдат решени до максимум два-три месеца.
Никакви политически цели не сме имали или сме подбудени от подобни искания. Не сме си позволи да питаме никой от колеги кой от коя партия е. Аз съм независим, подкрепен от БСП“, коментира Стоянов.
Били договорени промени в законите, които да засилят отчетността на общинските кметове, обясни финансовият министър Владислав Горанов, който също взе участие в разговорите. Ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт, уточни Горанов.