За втори път кметове на малки населени места излязоха на протест в Калофер заради неизпълнени ангажименти от правителството за финансова независимост на кметствата от общините и връщане на прага за пярко избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. След протеста на кметовете последва реакция от премиера Бойко Борисов, който насрочи работна среща с министъра на финансите за четвъртък.

Това бе втори протест на Националното сружение на кметове на кметства. Местните управници дадоха 15 дневен срок, за да се намери решение на техните искания:

Румен Стоянов - председател на Нациналното сдружение на кметове на кметства:
" Борбата е такава, че ние няма как да дадем повече назад. Не може повече да се работи по този начин..."

Гено Генов - кмет на с.Боздуганово, община Раднево: "За да имам метли за почистване на терена, правя докладна в общината, минава месец да ми я утвърдят, след това месец да ми я закупят....срамно е, обидно е, унизително е..."

Местните управници посочиха, че ще настояват и да се върне прага за избор на кметове на 100 души, тъй като сега над 270 000 души са лишени от правото да избират собствения си кмет:

Пламен Цветков - кмет на с. Рупци, община Червен бряг : "Ние никога не влагаме политика в нашата работа. Всички колеги тук сме от различни политически партии избрани."
Валери Георгиев - кмет на с.Хераково, община Божурище: "Защото сме пряко избрани от хората и искаме да си свършим работата, хоратата си имат нужди за пътища, за водопроводи

Ако няма решение на исканията, кметовете заявиха, че ще затворят пътя край връх Шипка заедно с граждани.