Въпросът бе повдигнат от общинския съветник Тодор Диклиев
Общинският съветник от коалиция "Възраждане на община Карлово" Тодор Диклиев направи питания към кмета на общината Емил Кабаиванов - защо училището в Калофер няма прием след 8-ми клас тази учебна година и защо не са преведени 2000 лева на читалището в Калофер за организирането на празника на дантелата в града. Общинският кмет категорично отговори, че отговорност за липсата на прием трябва да понесе кмета на Калофер, заради който ОУ "Христо Ботев" бе преобразувано в средно. Припомняме, че искането на кмета Стоянов и жители на Калофер бе подкрепено от служебното правителство с министър -председател Огнян Герджиков, ресорното министерство, регионалния инспекторат по образованието и с решение на ОбС Карлово. Румен Стоянов отговори на Кабаиванов като го попита защо не е изпълнил поетия ангажимент пред министъра, когато са били в кабинета му. Въпросът за училището предизвика горещи дебати. Думата поискаха председателя на местния парламент Теодор Шойлеков, който каза, че комуникацията между община - кмет на Калофер и директор на училището е нарушена и трябва да се възстанови и да се набележат спешни мерки, за да се започне съвместна работа за решаване на този проблем. Съветникът Пламен Славов посочи от трибуната, че Кабаиванов не трябва да прехвърля вината за липсата на ученици след 8-ми клас на кмета на Калофер, защото не само той носи отговорност за това.
Освен информация за СУ "Христо Ботев", кметът на Калофер изнесе информация за сдружението с нестопанска цел "Местна инициативна група" Карлово. И по този въпрос Кабаиванов каза, че кметът на Калофер в качеството си на председател на МИГ е отговорен, че не са постъпили никакви средства по малките населени места. Стоянов обаче посочи, че Кабаиванов многократно е спъвал работата, защото не искал той да е председателя на сдружението".
Питания към общинския кмет преди това направиха общинските съветници Светлозар Янков, Тошко Стоев, Манол Манолов и Пламен Славов. В началото на заседанието присъства официална делегация от побратимения на Карлово германски град Зеехам-Югенхайм. Гостите връчиха подаръци на председателя на ОбС Теодор Шойлеков и на ръководството на общината.