Вицепремиерът Валери Симеонов е подал оставка тази вечер. Все още не е ясно дали тя е приета от министър-председателя Бойко Борисов.
Оставката е депозирана в деловодството на Министерски съвет. След минути се очаква брифинг в сградата.
До подаването на оставка се стигна след 26 дни на протести в различни градове на страната.
Четвърта седмица майките на деца с увреждания, подкрепени и от други граждани, се събираха всяка вечер под прозорците на властта. Шествието им в столицата тръгваше от Министерския съвет и стигаше до сградата на НФСБ на улица "Раковски".
Вълната от възмущение и призиви за оставката на вицепремиера Валери Симеонов провокира определението му “Кресливи жени с уж болни деца“, отправено към протестиращите майки на деца с увреждания.
Изказването му пред телевизия СКАТ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в вторник доби популярност и предизвика гневни реакции в социалните мрежи, след като беше излъчено в предаването "Господари на ефира". Това провокира призиви за незабавната оставка на Симеонов от страна на граждани, БСП и протестиращите майки.
Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството, призова Симеонов да направи същото, защото изказването му е недопустимо, но отказа да коментира темата за оставката.
Самият Симеонов обаче отказа да се извини, а по-късно под натиск от коалиционните си партньори поднесе публично извиненията си.
Всичко тръгна от негово изказване пред телевизия СКАТ, че Законът за хората с увреждания е заченат в грях и майките на деца с увреждания са оказали натиск, използвайки децата си, за да постигнат материални цели.
"Тоя закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели. Затова казвам, че законопроектът е заченат в грях", заявява Симеонов пред СКАТ в коментар на Закона за хората с увреждания.