В Районен съд-Пазарджик започна делото за клевета, заведено от кмета на община Карлово Емил Кабаиванов срещу кмета на Калофер Румен Стоянов Ищецът настоява да бъде постановена осъдителна присъда спрямо колегата му заради клеветнически твърдения, свързани с приключване и отчитане на ремонтни дейности по мемориален комплекс „Христо Ботев“ в Калофер.
Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов даде на съд Румен Стоянов заради телевизионно интервю. То е излъчено по БТВ на 10 октомври 2018 г. В него кметът на Калофер твърди, че общинският кмет е извършил кражба на 300 000 лв., отпуснати целеви средства за ремонт на мемориален комплекс „Христо Ботев“.
Кабаиванов предяви и граждански иск за 5 хиляди лева за претърпени неимуществени вреди, но съдия Красимир Лесенски го отхвърли с мотива, че съвместното му разглеждане с наказателното производство ще затрудни делото. Адвокат Петър Димитров предостави на съда и запис на интервю на Румен Стоянов от 29 септември 2016 година, дадено за Канал 3, от което ставало ясно, че подсъдимият е съзнавал, че сумата от 271 хил. лв. е вложена в ремонта на мемориалния комплекс. Защитата на кмета на Калофер представи пък 8 докладни до Община Карлово за забавяне и некачествен ремонт на паметника, както и сигнал до Комисията за противодействие на корупцията и писмо до премиера. Адвокат Георги Илчев поиска да бъдат призовани и двама свидетели.
Кметът на Калофер Румен Стоянов изрази очакванията си, че ще бъде оправдан. За следващото съдебно заседание на 11 март са призовани шестима свидетели. Ще бъде изискан и запис от БТВ за излъченото интервю, заради което е заведено делото.