Решението на Общинската избирателна комисия в Карлово е от миналия петък. В заседанието са участвали 12 от общо 13 членове на комисията. Решението е било взето с пълно с пълно единодушие.
" Справедливостта винаги възтържествува. Тези, които пуснаха сигнала не са хората, които са ми гласували доверието отново да управлявам Калофер", коментира за KarlovoPress.com Румен Стоянов.
Сигналът за отстраняването му от поста кмет на Калофер бе постъпил по електронната поща на Общинската избирателна комисия на 14-ти януари тази година. Като негов автор се бе подписал Николай Йорданов. Той посочва като основание за отстраняването на Стоянов факта, че на 20 март 2019-та Върховният административен съд окончателно е потвърдил решение на Комисията за противодействие корупцията и отнемане на противозаконно придобитото имущество, затова че кметът е в конфликт на интереси, заради това че е назначил свой родственик за финансист в кметството. В сигнала до ОИК Карлово неговият автор се позовава на ЗПКОНПИ, според който било необходим едногодишен срок, в който лицето, за което е установен конфликт на интереси не може да заема публична длъжност. Стоянов обаче вече е бил отстраняван за това си нарушение, посочва ОИК, а към момента няма данни той да се намира в конфликт на интереси. В същото време общинската комисия счита, че не са били налице ограничения при регистрацията на Румен Стоянов като кандидат за кмет на Калофер в местните избори на 27-ми октомври миналата година. Той е отговарял на всички изисквания за участие в изборите като кандидат за кмет, посочени в Изборния кодекс.
ОИК Карлово реши да препрати по компетентност на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество сигнала срещу Румен Стоянов. В същото време ОИК Карлово е изпрати за сведение до ЦИК препис от своето решение.