Подготовката на изборния процес в Пловдивска област върви нормално и в определените срокове

Организационната и техническа подготовка на изборния процес бяха обсъдени в конферентна връзка между областните управители в страната, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която е координатор на изборите и главни


я държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев в, отговарящ за медицинския протокол, съобщи Областния управител Дани Каназирева.

Тази година изборният процес ще се проведе в условия на безпрецедентна пандемична ситуация и очаквано най-много поставени въпроси имаше по тази тема.

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че Областна администрация вече е осигурила помещения и на двете Районни избиратели комисии /РИК/, оборудвани са с компютри, осигурени са и канцеларските материали във връзка с изборния процес. Тя допълни, че ще бъдат набавени мобилни телефони и преносими компютри за по-голямо удобство.

„Взето е решение да се наемат за изборния ден не 2 панаирни палати, както е било досега, а 4 – по две на всеки отделен РИК, за да не се допуска струпване на хора и риск, както за членовете на РИК-овете, така и за тези от СИК “, подчерта областният управител.

Тя уточни, че са осигурени маски и дезинфектанти за двете РИК и се поддържа постоянен контакт с председателите и членовете им.
Към момента в Пловдив – РИК 16, секциите са 459, като има само 4 без машини за гласуване. Отделно от тях ще бъдат създадени и подвижни секции. В организацията на изборния процес за РИК 16 ще участват 4051 души. В област – Пловдив, РИК-17, секциите са 521, като без машини са 83 към момента. Ангажираните с избирателния процес в РИК 17 са 3627 души. Вече са получени избирателните списъци и са раздадени на общините като до края на деня трябва да бъдат разлепени.

В ход е и организацията за имунизацията на членовете на РИК и СИК. Осигурени са ваксини за всички, които желаят да се имунизират. След като се изготвят списъците с желаещите да бъдат ваксинирани, при областния управител ще се проведе среща с РЗИ и председателите на двата РИК-а.