"Реши ли Министерският съвет да се изнасят оръжия за Украйна, БСП ще напусне коалицията". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в село Първенец, където се срещна с производители на зеленчуковата борса.

До момента за Украйна не е изнесен нито един куршум, подчерта вицепремиерът

"Реши ли Министерският съвет да се изнасят оръжия за Украйна, БСП ще напусне коалицията". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова в село Първенец, където се срещна с производители на зеленчуковата борса.

"По повод спекулациите в момента, че реално се изнася оръжие, отново потвърждавам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 - 60 държави, но всичките са с краен потребител тези държави. България не може да осъществява контрол върху това какво се случва после. При нас няма нито един договор нито за Украйна, нито за Русия. Стигне ли се до решение на МС за такъв износ - ние напускаме коалицията", подчерта Нинова.

Вицепремиерът категорично отрече България да изнася оръжия за Украйна през Полша, но потвърди, че имаме договори с Чехия, Полша, Великобритания, Египет, САЩ, Алжир и много други държави. "Изнася се оръжие за тези държави много преди войната, договорите са сключени преди войната и преди правителството да дойде на власт. Оттам нататък държавата, която го придобива, решава какво да прави с тези оръжия", поясни Нинова.


По думите й няма как тихомълком да се изнася оръжие зад гърба на комисията, която се занимава именно с продажбата на военно-технически средства, защото одобрението минава през много служби - ДАНС, Военно разузнаване, МВнР, МВР и накрая през Министерството на икономиката.

По повод изненадващото й посещение в "Кинтекс" в четвъртък тя посочи: "Не съм отишла в "Кинтекс", за да търся злоупотреби. Това не е моя работа".

Тя коментира и проблемите на земеделските производители у нас.

„Дойдохме в Първенец, не само за да чуем на място търговците, но и да помогнем за решаване на проблемите им. От години отстояваме политика в защита на родното производство. На фона на ръста на цените и кризата – трябва да мислим в перспектива. Миналата година подкрепата беше близо 29 млн., а сега, до този момент е 53 млн. лв. като предлагаме в актуализацията да се включат допълнително 100 млн. лв. Производителите основно се оплакват от високите цени на тока и от скъпите торове”.

По думите й земеделците настояват и за замразяване цената на газа, такава, каквато е в момента по договора с „Газпром”, а разликата от поскъпването да се поеме от държавата. "Това е разумно. Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им се оскъпява стоката. Реална мярка би била и нулево ДДС върху българските плодове и зеленчуци", подчерта тя.