Националният оперативен щаб спира ежедневните брифинги Ограниченията заради коронавируса у нас вероятно ще отпаднат на 15 юни. Носенето на маски на закрито ще е препоръчително. Засега не се предвижда отпадане на 14-дневната карантина за влизащите в България от 8-те рискови държави в ЕС. Ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб вече няма да се провеждат.

Националният оперативен щаб няма да представя данни за разпространението на коронавируса в 8 сутринта, но ще продължи да работи до края на годината. Това каза премиерът Бойко Борисов.

100 дни след създаването на оперативния щаб за коронавируса премиерът Борисов направи равносметка.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Дистанцията, дисциплината и дезинфекцията - даде възможност да си подготвим болниците, облеклата, лекарствата.

Според Борисов е болните у нс са лекувани в с най-сполучливата терапия в света от самото начало.

Бойко Борисов - министър-председател: Не искам да си придавам важност и да си приписвам заслуги, но това което направихме беше чудо. И никой друг колега.

След равносметката премиерът обяви краят на ежедневните изявления на щаба.

Бойко Борисов - министър-председател: Някакси това непрекъснато включване на щаба създава чувството за безпокойство. Повтарям трябва да се научим да живеем с този вирус. Той не е утихнал. Искаме чисто психологически да се върнем към нормалния начин на живот.

Следващите стъпки към нормалния начин на живот се очаква в средата на месеца.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Всички мерки разпоредени в заповедите на министъра да отпаднат, като остане универсалната препоръка за хигиена, дезинфекция, спазване на отстоянията и за хора които а с клиника носене на маска.

Бойко Борисов - министър-председател: Всеки може пожелание да носи маска.Този, който е по-страхлив да си носи маска.