На 22 април отбелязваме Деня на земята

През тази година, на 22-ри април, светът отбелязва 50-годишнината на най-масовия екологичен празник – Деня на Земята. Темата на кампанията е „Действия срещу изменението на климата“– огромното предизвикателство на нашето съвремие за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

"Тази година отбелязването е в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус – не можем да излезем навън сред природата, да организираме почистване или да предприемем действия заедно. Но дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда.

Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната! Време е за смели, креативни и иновативни решения. Това изисква действия на всички нива - от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната.

Светът се нуждае от нас и нашите действия", посочиха от пресцентъра на РИОСВ Пловдив. Още в началото на месеца регионалната инспекция отправи предизвикателство за Деня на Земята към всички деца, ученици и студенти, като им даде символично 22 дни, за да й отговорят.

До 22 април те бяха поканени да оформят зелен кът в дома си - в двора или на терасата, да посеят семена или да посадят растения, да направят снимки как правят това и да споделят мислите и емоциите, които им носи досегът с природата. Още същия ден инициативата беше подкрепена и от СНЦ „Зелени Балкани“.

В резултат на предизвикателството са били получени прекрасни снимки, видео-материали и вдъхновени мисли за Земята и грижата за нея. В имейлите си участниците споделили с любов за любимите си растителни видове, за вълнението да проследят развитието им, за вълшебната красота на природата, но и за опасностите, пред които е изправена тя в наши дни.

На всички участници в предизвикателството организаторите ще изпратят по пощата като подарък семена на цветя, както и книжка за природата, пъзел или определител за птици в зависимост от възрастта.