Те дариха средства, с които да бъдат платени наложените глоби на кмета Румен Стоянов за неспазване на противоепидемичните мерки по време на ритуала.

Музикантите подкрепиха състоялото се Мъжко хоро на Богоявление, защото според тях традициите трябва да се спазват и да се предават на бъдещите поколения:

Поли Стефанова - певица: "Ние сме хората, които трябва да предаваме напред към поколенията и това да бъде винаги така. Гордея се, че има такива българи, такива хора, като всички калоферци те са толкова обединени, че това ме кара да настръхна Радвам се, че всичко това отново се случи независимо, че сме в процес на пандемия".

В подкрепа на мъжкото хоро застават над 4 000 музиканти в страната. Въпреки че в момента нямат участия заради забраните свързани с пандемията, те дариха скромна сума:

Васил Денев - музикант: "Това е един голям българин, такъв кмет, аз много приятели имам кметове, но като него няма, който да държи на българското, защото прави най-големите български фестивали за българска народна музика, за фолклора. Аз го нареждам до Ботев и Левски, защото той е един от съвременните Апостоли на България".

Силна подкрепа получи призивът на Румен Стоянов към хората, които искат да му платят глобата, да дарят парите за филм, посветен на Христо Ботев. На обявената банкова сметка към момента са събрани 5 000 лева:

Румен Стоянов - кмет на Калофер: "След като толкова много българи поискаха да дарят средства и знам, че ще се съберат за много повече глоби, реших да отидат за филма за Ботев, а глобата ще си я оправям..."

Много адвокати и адвокатски кантори са поискали да бъдат упълномощени от Румен Стоянов, за да обжалват наложените му санкции. Всеки от тях е предложил услугите си безвъзмездно.