По време на събранието не беше казана нито дума по казуса за извършения ремонт на мемориален комплекс Христо Ботев с отпуснатите от държавата средства в размер на 300 хиляди лева. Кметът на града Румен Стоянов посочи как са били изразходвани средствата по бюджета на кметството за 2018-та и и подчерта, че за 2019-та бюджетът на Калофер е намален с 5 000 лева, без да знае по каква причина.
Разгорещена дискусия предизвика поставеният въпрос от председателя на НЧ "Христо Ботев" Антоанета Първанова защо читалището не е получило нито лев от предвидените 2 000 лева за организиране празника на калоферската дантела. Стоянов отговори, че такива средства конкретно не е имало заложени в бюджета на кметството и то не е било поканено за съорганизатор. Общинският кмет Емил Кабаиванов пък каза, че такива средства са били преведени на кметство Калофер. Общинският съветник Манол Манолов, който също присъстваше в залата попита председателя на читалището дали са получили някакви средства от общината, тъй като по-рано на заседание на постоянната комисия по стопански дейности е поставил въпрос, на който главният счетоводител и екипа на общинския кмет не са му отговорили - Поради какви причини за дадено културно мероприятие парите се превеждат на културната институция, а в другия случай в Карлово не се превеждат на културната институция, а се изплащат от общината. Първанова отговори, че читалището е получило допълнително 500 лева от общината.
Жителите на Калофер поставиха пред общинското ръководство изключително сериозни проблеми с липсата на улични настилки и достатъчно съдове за смет в града, лоша питейна вода и трудностите при изваждане на скици. От ръководството на общината обясниха, че Калофер не е включен в европроектите за смяна на водопроводна мрежа, защото не отговаря на изискванията до 2000 еквивалент жители. Кабаиванов се ангажира да покани началника на ВиК Пловдив, за да бъде проведена среща по въпросите свързани с качеството на водата и липсата на водоснабдяване в града. Относно лошата инфраструктура, зам.-кметът на Карлово Данка Люртова каза, че целевата субсидия, която държавата отпуска не е достатъчна и затова всяка година кметовете по населени места посочват коя улица да бъде ремонтирана. За 2019 за Калофер е предвидена ул. "Димитър Паничков".
Събранието на кмета на Калофер бе уважено още от народния представител Веска Ненчева, общинските съветници Тодор Диклиев, Доньо Тодоров, Анастасия Чолакова и Пламен Славов. Веска Ненчева се ангажира с два проблема, които бяха поставени от хорат - да получи отговор от необходимите институции, които отговарят по въпросите свързани с водопровода и с Централен балкан и поставените бариери, които затрудняват движението. Ненчева пожела на Румен Стоянов да продължи да прави отчетни събрания и в другия мандат. Тя изрази надежда да има много повече изпълнени обещания и средства в бюджета на Калофер.