Националното сдружение на кметове на кметства изпрати отворено писмо до Главния прокурор и всички политически партии, в което се посочва, че сдружението остро осъжда побоя над техния колега, кмета на с. Белгун, Община Каварна Благомир Станев.
"След публикации в медиите Управителния съвет на Сдружението обсъди грозната постъпка и се свърза с потърпевшия колега, след което взе решение публично да изрази становище по недопустимия от човешка, морална и нормативна гледна точка акт.
Отдавна е известно, че селските кметове са „виновни“ за всичко, което се случва в малките населени места, макар че вменените им задължения далеч надхвърлят правомощията им. Да биеш кмет заради изборни резултати обаче е постъпка, която освен от наказателните органи, трябва да бъде осъдително заклеймена и от обществото. Акт, който ясно показва, че човешките права, демокрацията и политическият плурализъм в нашата държава са грубо потъпкани, наред с доброволният, информиран и анонимен вот, заменен не от сега с конролиран", пише в отвореното писмо.
Сдружението на кметовете категорично застава на страната на кмета Станев и апелира за справедливо правосъдие и цялата тежест на закона срещу побойниците.
"Защото знаем, че освен справедливост за него, тази присъда ще бъде за уродливите процеси, опорочаващи избори, политика и човешко достойнство", е посочено още в писмото до институциите и партиите.