Кметовете на кметства не са доволни от приетите промени в закона за местната власт

Кметовете ще имат финансова самостоятелност, но не са изцяло удовлетворени от новите промени в закона за местната влас:

Гено Генов - кмет на Боздуганово, община Раднево: "Пак ще има недостойни хватки от страна на местните велможи.Това, че искаме минимални средства, с които да подпомогнем развитието на селата няма да се случи".

Румен Стоянов - председател на Националното сдружение на кметове на кметства и кмет на Калофер: "Притеснявани факта, че до този момент никъде не виждаме кметът как ще бъде задължен на общината бюджетът който ние искахме", заявиха пред БНТ тази сутрин местните управници.

Кметът на Змейово Стоян Трифонов каза, че са притеснени и от факта, че 270 000 жители в България нямат правото на глас и нямат право да бъдат избирани кметовете на населени места с жители под 350 души:

"Това на практика означава, че тези хора един вид нямат глас, а това е едно от върховните права от Конституцията на Република България и макар че ни беше обещано от управляващите да подкрепят нашето искане, точно те се въздържаха, което беше малко недостойна постъпка", коментира Трифонов.

С новите промени, кметовете на кметства ще могат да участват и в комисиите, които разглеждат офертите по обществените поръчки за населеното им място, а 30 на сто от арендите, наемите и други при ползването на горите, ще отиват за изпълнение на дейности в малките населени места. Кметовете са категорични, че ще продължат да настояват правителството да изпълни поетия ангажимент и да върне прага за пряк избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.