Кметове от цялата страна излизат на протест в понеделник

Кметове от цялата страна излизат на протест заради неизпълнени поети ангажименти от правителството за финансова независимост на кметствата от общините и да бъде върнат прага за избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. Председателят на Националното сдружение на кметове на кметства Румен Стоянов посочи, че на парламентарния контрол вчера депутатите не са гласували възможността за пряк избор на кметове по населени места да се осъществява със 100 души по постоянен адрес.

"Това вече окончателно разочарова колегите в цялата страна. Това е подигравка с нашите искания. Поредният политически фарс от страна на управляващото мнозинство. Омръзна ни да бъдем лъгани повече. Преди 2 години се вдигнахме на мълчалив протест. Премиерът Бойко Борисов обеща да получим финансова независимост от общините, за да може да разполагаме със средства, а не да ходим да се молим на общинските кметове, за да си купим пирони. Към момента това наше искане бе прието само на първо четене и все още не е в сила", каза Стоянов.

Протестът на кметовете ще се проведе на 21-ви септември от 9.00 часа на площада в Калофер. Местните управници се заканиха, че ако и този път исканията им не бъдат чути ще блокират пътя край Шипка.