Калофер отбеляза 145 години от героичната гибел на Христо Ботев Днес отбелязваме Деня на Ботев. В родния му град Калофер дойдоха хора от цялата страна. Те изкачиха стъпалата до паметника, за да склонят глава в знак на голямо преклонение пред поета и революционер. С военен ритуал бе изнесено знамето на Ботевата чета от НМ "Христо Ботев".


Христина Ганова е една от малкото калофеци участвали в построяването на мемориалния комплекс през 1986-та година. Днес тя си спомни, за един от най-силните моменти, когато в присъствието на вече покойния скулптор порф. Димитър Даскалов е била поставена главата на скулптурата на паметника:

Христина Ганова: "Тука струпани всички чакаме с нетърпение да се постави главата, много хора имаше и както виждате паметникът е незабравим спомен за нас. Всяка година когато идваше професора и заставаше под чинара и казваше от София до Калофер само една мисъл ме бореше. И аз му защо?-мислех си дали не осквернен паметника на Ботев, слава богу толкова години минаха досега не е осквернен".

И днес стиховете и заветите на гениалния поет и революционер докоснаха всички, които бяха дошли да се поклонят пред националния герой:

Мирослав Атиниве - ученик в ОУ "Христо Ботев" Сливен - "Христо Ботев е един от най-великите български войводи. Ботев за мен е герой на свободата и без него днес нямаше да съм тук".

Росица Караколева: Той е човек който се е опитал да постави основите за това което ние трябва да предадем напред във времето, за нея, за хората...."


Христина Ганова: "И другия стих, който е написан със златни букви.Това е настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен, гора зашуми, вятър повее, балканът пее хайдушка песен".
Официален гост на честванията бе вицепрезидентът Илияна Йотова.