Бюджетът на Община Карлово за 2021-ва бе приет на редовно присъствено заседание на местния парламент. Общата рамка е над 51 млн.лева, което е с 10 млн.лева повече в сравнение с миналогодишния бюджет.

"Приоритет номер 1 и в този бюджет, в съзвучие с централната власт, е образованието, следват социалните дейности, ремонт на съществуваща и изграждане на нова инфраструктура във всички кметства ", заяви кметът на Карлово

д-р Емил Кабаиванов по време на редовната сесия. Той добави, че сред приоритетите на Общината са и възможностите по Оперативните програми на ЕС за цялостно или частично финансиране в областите на екологията, ВиК и пътната инфраструктура.

"Бюджетът е реален, няма кухи обеми и има вероятност да има преизпълнение. Ще ви предложа средствата да влязат за попълване на резерва", каза д-р Кабаиванов.

Общата рамка на бюджет 2021 по приходната част е 51 65 204 лева, а по разходната 50 065 204 лева. Освен това стана ясно, че в края на миналата година Общината е получила 2 555 000 лева с постановление на Министерски съвет, с които ще бъдат изградени улици в Карлово и инфраструктурни обекти в Баня, Калофер и още 8 населени места.

Общинските съветници от опозицията Стоянка Кръстева и инж. Манол Манолов направиха две предложения, но те не срещнаха подкрепата на мнозинството съветници.

Едното предложение бе да се отделят средства от бюджета на Общината в размер на 45 000 лева за закупуване на учебници след 7-ми клас за двете общински училища, тъй като по думите на общинския съветник от БСП Стоянка Кръстева има семейства, за които е непосилно да отделят около 250 лева за комплект учебници. Общинският съветник Дарина Стеева от ГЕРБ заяви, че за двете училища не е финансов проблем, ако има такава необходимост да бъдат закупени комплекти учебници. Кметът на Общината също отговори, че до момента до администрацията не е достигнала информация от директори, че има такава необходимост.

Мнозинството не подкрепи и предложението на общинския съветник от БСП инж. Манол Манолов средствата предвидени за видеонаблюдение и паркомати в размер на 6 000 лева на автогарата във Ведраре да бъдат прехвърлени във фонд "Резервен", защото сумата е завишена в сравнение с предходната година.

От ВМРО по време на дебатите коментираха, че в законовия срок са направили две предложения, които да бъдат обсъдени по време на заседанията на комисиите.

"Става въпрос за ремонт на сградата на Инфекциозно отделение и за отпускане на еднократна финансова помощ при новородено и новоосиновено", посочи общинският съветник Светлозар Янков. Общинският кмет отговори, че според него по-голяма нужда има да се извърши енергийна ефективност на сградата на болницата, тъй като в момента там са разположени всички отделения и има възможност да се отдели отделен вход и, ако се внесат конкретни предложения Общинския съвет ще ги разгледа.

"Това са въпроси към управителя на болницата и отговори от негова страна. По отношение на еднократната помощ - попитах колегите дали могат да ми посочат една Община в България, която да си е увеличила прираста заради това. Незнам до момента да има такава община", коментира Кабаиванов и допълни, че след като държавата дава еднократна помощ за първо, второ и трето дете не трябва местната власт да се бърка в приоритетите на централната.