Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов посочи, че бюджет 2019-та е напълно реален и в него няма кухи обеми. Сборната сума е малко над 60 900 000 лева, тъй като от тях близо 24 млн.лева ще бъдат реализирани по спечелени европейски проекти. Общата рамка на бюджета е 37 287 814 лева. Тя е завишена с 2 543 487 лева в сравнение с 2018-та, тъй като са увеличени средствата за делегирани от държавата дейности, трансфери за местни дейности и целевата субсидия за капиталови разходи. За 2019 -ата са увеличени средствата за образование, отбрана, социални услуги, култура и общи държавни служби.
По време на дебатите за бюджета стана ясно, че плануван ремонт в НЧ "Васил Левски", който ще започне през месец май т.г., ще се отрази на дейността на читалището и на постъпването на приходи. Поради тази причина бе взето решение да бъдат отпуснати 8 800 лева от бюджета, за да бъдат подпомогнати самодейците, които развиват дейност.
"Само децата са 150. Няма как да им кажем спрете за 1 година, защото ще правим ремонт. Ако само репетираш и не получаваш изява започваш да губиш интерес. Сумата, която искаме е наполовина, защото тази година ще елиминираме международните участия", каза пред съветниците председателят на читалището в Карлово Иван Хаджийски. Той уточни, че приходите, които получават от театри, концерти и други възлизат на стойност около 17 000 лева.
От БСП не се съгласиха с казаното от кмета Кабаиванов, че няма заложени кухи обеми в бюджета. Манол Манолов от левицата направи две предложения, но те не бяха приети от мнозинството в общинския съвет. Едното предложение бе да се намали едно от перата в бюджета с 210 хиляди лева, защото според Манолов имало предпоставка за образуването на нови просрочени задължения. Другото му предложение бе да отпадне една от точките в докладната за бюджета, тъй като според него тя ще даде голям резерв на сегашния кмет само да преразпределя средствата, само както той реши. Вижте повече във видеото: