Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза, че след извънредното положение финансовото състояние на общината е устойчиво, но без подкрепата на държавата общините няма да се справят.

"От държавата сме поискали компенсиране на приходите, които са намалели, ползване на безлихвени кредити и да използваме по-рано, т.е. сега субсидията, която получаваме за тримесечието. Успяхме да се справим с извънредното положение благодарение на всички граждани, разбирането на бизнеса и перфектното взаимодействие между институциите и болницата", заяви в "Обективно" общинският кмет Кабаиванов и допълни, че община Карлово може и да не се наложи да взема заем от държавата. За три месеца са вложени около 100 00 лева в борбата срещу коронавируса и общината разполага с предпазни средства и дезинфектанти за още 2-3 месеца.

Той каза, че най-късно в понеделник очаква информация какъв ще бъде точния размер на субсидията от държавата на кг розов цвят за подпомагане на розопроизводителите. В момента общината завършва проекта за водопроводите в 9-те кметства, работи по два проекта, които ще започнат да се изпълняват до края на годината - реконструкция на пл."20-ти юли и ремонт на НЧ "Васил Левски" в Карлово.

Кабаиванов коментира, че проекта за компостираща инсталация ще увеличи животът на депото за битови отпадъци с няколко години.

"Новата компостираща инсталация ще позволи близо 7 000 тона отпадъци да не се возят в депото, тъй като те ще отиват за компостиране. Това означава, че в следващите 10 години няма да правим ново депо".

Кметът съобщи, че вече е проведен конкурса за обществен превоз. Явил се е само един кандидат и това е пловдивската фирма "Хебрус бус". Кабаиванов посочи, че все още не се знае дали ще има промяна в разписанията, тъй като предстои разговор с превозвача.

Общината подготвя два варианта за честване на 183 години от рождението на Васил Левски и празника на града.
"Има съкратен вариант и вариант да направим пълноценен празник. Ако след 15-ти юни отпаднат ограниченията, ще направим втория вариант", заяви още кметът д-р Емил Кабаиванов.