Пременени в автентични народните носии на своите баби и дядовци, над 100 жители се включиха в заснемането на традиционна сватба опреди век, научи KarlovoPress.com. Сватбарите са били обути с цървули и галоши, а жените - закичени със свежи китки. Във филма са участвали 104-годишната баба Гена Серкьова, която разказала за венчавката си със своя съпруг Марин, вече покойник. Показани са всички ритуали, съпътстващи сватбата, като рясане на булката и бръснене на младоженеца, както и обичаят „Жътва“.
Инициативата е на Сдружение „Любен Каравелов“ и кмета на селото Славка Червенкова. Филмът ще има официална премиера през септември в Карлово, след което ще бъде излъчен от няколко местни и чужди телевизии.
„Тази продукция по същество се яви втора серия на филм, стартирал през 2016 - "Розобер". Сега е "Каравеловската сватба. Сто години по-късно като преди век". Питам се, какво ли ще бъде да има трета серия "Каравеловското бебе. Раждане и кръщене"? Четвърта, пета и т.н. Всичко зависи от каравеловци”, пише в социалните мрежи операторът и монтажист на филма Манол Николов.