Кампанията стартира с много ниска изкупна цена на кг розов цвят
Розоберът в района на Карлово започна по-рано тази година заради топлото време.Розопроизводителите са обезпокоени, че ще търпят големи загуби, тъй като изкупната цена на кг розов цвят е много ниска. В момента кг розов цвят се изкупува на 2.50. Розопроизводителите посочиха, че такава ниска цена не е имало през последните 3 години:
Николай Спасов - розопроизводител: "Това е нищожна цена от 2.50, това никога не е било на нас да остават стотинки, а пък цяла година се трудим, на другия ден, ако не го оберем ние нямаме, всичко губим 100 % загуба."
Христо Недков - розопроизводител: "Като цяло тази година има страшно много цвят и цената не вярвам да скочи много повече от това, което е в момента".
Розопроизводителите заплащат на берачите по 1 лв за кг розов цвят. Вече има розопреработватели, които са обявили, че няма да изкупуват, заради свръхпроизводство на розово масло миналата година:
Зара Клисурова - председател на Националния съюз на етерично маслени култури в България: "Колко розоварни обявиха нулева година? - поне 4-ри, които аз знам, в Казънлъшко имаме розоварни, в нашия регион - не".
Клисурова посочи, че засега няма сериозен проблем с недостига на розоберачи, тъй като все още навсякъде не е започнала кампанията по розобера. На международния пазар в момента цената на розовото масло е спаднала от 10 000 евро на 8500 евро за кг :
Зара Клисурова: "Последните години беше нереална цената по изкупуване, може би това подлъга много хора да разширяват и разширяват розовите насаждения, нашата държава има определен пазар на това розово масло, ние надхвърлихме това производство и явно няма достатъчно нови пазари, които да го поемат".
Само в района на Карлово розовите насаждания през последните 2 години са нараснали с 3000 дка.