На 02.02.2003- та година Петко Илиев от Сопот губи сина си в лавина – високо в българските планини на място наречено Рай. Търсейки как да запълни празнотата, която се е отворила, съдбата го среща с издателя Иван. Иван разбира за нещастието на Петко и когато чува, че синът на Петко загива, когато е роден сина на Иван, той предлага да построят параклис близо до мястото, където е станало нещастието. Параклис, посветен на загиналите в планината, на загиналите деца, но също така пътеводител и лечител за един загубен, според Иван, народ.

В началото Иван финансира строежа. Едно голямо предизвикателство на строежа е, че всичко се носи от хора или от коне, така както е било едно време. Освен големи физически усилия, това също така оскъпява строежа. В един момент парите свършват и строежа е замразен. Петко решава да създаде сдружение за набиране на средства. И така се възстановява работата - с малко дарения и много доброволен труд на безброй хора. Петко въвежда традицията, всеки който отива до близкия водопад да донесе по един камък – малък или голям – за параклиса. Един дарява кръста, друг камбаната, трети дограмата, други изрисуват параклиса и т.н.

През есента на 2018-та година параклисът е осветен и отворен. Той е не само паметник за нашите загинали близки хора, но и обединяващ образ на сила, воля и дух на обикновения човек.

Символ на вярата, която всеки от нас носи вътре в себе си!

Документалният филм "Щастливите камъни" ще бъде излъчен по телевизия Щерев ТВ на 6-ти май от 19.00 часа и 21.00 часа.

Екипът на телевизия Щерев ТВ и KarlovoPress.com благодари на продуцента на филма Милена Стойкова, която предостави напълно безвъзмездно излъчването на филма по телевизия Щерев ТВ и сайта.

Параклисът е един от най-високо разположените храмове в България.