За първи път: Карловското село Дъбене е домакин на ново събитие за изкуство, музика и пърформанс

За първи път карловското село Дъбене е домакин на творческо събитие от международен характер. Идеята е на художничката Пенка Минчева, чиито роднински корени са от селото. Още през пролетта тя провокирала артистичното мислене на младите хора от няколко села в Общините Карлово и Калояново с инициативата си за Творческа работилница "Мобилно ателие". Тогава тя била подкрепена от Национален фонд "Култура", а интересът на децата към този начин на изява на духа и стремежът на инициаторката на проявата към мащабност по естествен начин е родила идеята тези мобилни ателиета да прераснат в събитие от международен характер, наречено “Арт камп Дъбене”.

Благодарение на гостоприемството на кмета на Дъбене Николай Ковачев и на други приятели на изкуството от региона, вече е факт едно ново събитие за изкуство, музика, пърформанс и експерименти. По този начин творческа работилница „Мобилно ателие“ разширява периферията на своите дейности и се превръща в платформа за художествени изяви от разнообразен характер с тенденцията това събитие да се превърне в ежегоден форум на изкуствата.

Пилотното издание на артистичната проява ще се проведе на стадиона в Дъбене. В рамките на една седмица ще бъде изграден Арт Камп с мобилни ателиета и временно настаняване. По време на художествената среща ще се осъществят творчески работилници, които ще представят различни художествени практики, както и музикални и театрални пърформанси, видеопрожекции и свободни художествени интерпретации. Финалът на проявата ще се отбележи с изложба в бившата сграда на АПК в село Дъбене.

Поканени да участват са художници и експериментатори от страната и чужбина, както и местни самодейци.
Програмата на творческото събитие може да видите във фейсбук страницата ArtCampDabene.
Изявите започват от днес и ще продължат до 6-ти септември включително.