Уникалният ритуал в Калофер се проведе при изключително сериозни мерки за сигурност. За първа година в мъжкото хоро участваха само местните хора. Те влязоха във водите на река Тунджа при минусови температури и лед се дебелина повече от 5 см.
По традиция на Богоявление след църковната служба, кръстът се хвърля в ледените води на Тунджа. Мъжете се хващат на хоро, за да го хванат. След като хванат богоявленският кръст го дават на най малкия участник. Тази година това бе 8-годишният Кристиян. Той влезе в реката с по-големия си брат:
Кристиян - 8 г.: "Какво искаш да пожелаеш на цяла България? - да са живи и здрави".
Брат му: "Почнах от по-голям да се хвърлям, по принцип кръстът се дава на най-малките участници, които са в хорото..."
Под звуците на тъпаните и гайдите, вековната традиция продължи с изпълнението на типичните за Калофер песни като "Залюбила е Василка". Уникалният обичай бе наблюдаван от представители на ЮНЕСКО и хиляди гости от страната и чужбина:
"Трудно е с думи да се опише, просто всеки един българин трябва да дойде за да изживее тръпката. Това е ритуал, който няма смисъл да се опорочава от хора, които не са местни".
"Неописуемо е. Усещането е страхотно. Ние сме българи трябва да се гордеем с тези ритуали, страхотно е чувството.От къде сте? От Пазарджик. За първа година сме и другата година пак ще дойдем.
Местните жители посочиха, че за последен път водите на Тунджа са били толкова ледени преди около 10 години. Мъжкото хоро е на път да влезе в списъка на нематериалното културно наследство. Представителите на ЮНЕСКО предстои да дадат становище.