Началото на националната кампанията бе обявено в родния град на поета и революционер Христо Ботев - Калофер.Новоизбраният кмет на града Румен Стоянов каза, че предстои учредяване на инициативен комитет и да бъде открита дарителска сметка.
"Важно е всеки българин да почувства тази инициатива в сърцето си. Средствата не са толкова много. Има много бизнесмени, които ще откликнат. След филма за Левски, жителите на Калофер искат да бъде направен игрален филм и за Христо Ботев", посочи Стоянов и коментира, че община Карлово дължи средства на фирмата на съпругата му размер на 7 000 лева. "Тези средства ги даряваме за този филм. От тук нататък зависи от общината те да бъдат преведени за тази кауза", каза Стоянов.
Бюджетът на филма е на стойност 300 000 лева. Режисьор ще бъде Максим Генчев.
"След "Гераците", Хубав-лош, филмът "Дякон Левски" има широк отзвук, дори и четири години по-късно. Сега искам да направя филм и за Христо Ботев. Вече има 80 дарители. В този филм ще проследим последните 100 дни на Ботев, а завършека ще е разтърсващ, защото : "Жив е той, жив е....", каза Генчев и допълни, че вече се работи по сценария на филма, а за главната роля ще бъде обявен национален кастинг.