Калофер бе домакин на 14-тия национален събор за опазване на местните породи животни. Събитието бе открито от председателя на СНЦ ОРАПОБ Калофер Румен Стоянов.
"Не напразно мотото на събора е "Да запазим заедно българското" - заедно всички го запазваме. Заедно с всички хора, които отглеждат стадата, заедно с фолклора, който имаме. Тази година на събора имаме гости посланици и търговски представители. Надявам се, че нашата продукция ще започне да се изнася и в още страни извън България", посочи Стоянов.
По време на събора дефилираха българско сиво говедо, каракачански кон, дългокосместа калоферска коза, средностаропланинска, дъбенска и каракачанска овца и българско овчарско куче. В интервю за Щерев ТВ Румен Стоянов посочи, че все още в сектора има много проблеми, които не са намерили решение от държавните институции.
"В следващите дни предстои среща в двете министерства - на земеделието и храните и на околната среда и водите, тъй като има проблем с границите на пашуването. Много от животновъдите са глобени и не могат да получават субсидиите си, защото техните животни навлизат в чужди територии. Няма как да отглеждаме животните, те не са като хората, когато име се пие вода, търсят места и отиват да пият, когато им е топло, търсят сянка. Ще търсим решение на тези проблеми с институциите", каза Румен Стоянов. Той награди всички участници с грамоти и медали.