Асана Емико идва в България вече 10 години. От 2 години обаче специално посещава Розовата долина точно по това време, заради аромата на маслодайна роза:
Асана Емико: "Дори ние да не знаем как извличате българското масло, за нас е нещо невероятно и магично да дойдем тук, да съберем български рози и да отнесем в Япония частица от божественото цвете."
Освен до розовите масиви, японските туристи се докоснаха и до местните традиции и фолклор:
Тодор Танковски - кмет на Войнягово: "Нас ни отличава това, че имаме един много богат фолклор, носиите които сме облечени са на повече от 100 години, също така и жените, които пеят са облечени с такива носии, песните, които изпълняват са също много стари песни...."
Носиите, които облякоха японските гости са дарение на туристическия комплекс Старинно Карлово. Многобройните атракции за туристите, сред които и приготвяне на розово сладко, привличат все повече гости в района:
Деспа Ненова - главен експерт "Туризъм" в община Карлово: "От различни страни имаме посещение на региона, но най-вече от Япония. Те проявяват най-голям интерес да обличат носиите и да се докоснат до традициите на хората."
След като си набраха розов цвят, опитаха ликьор от рози и играха хоро, японските туристи посетиха местната църква и училището, където Васил Левски е преподавал. Там наблюдаваха кукери и изпълнение на най-новия фолклорен състав към читалището.