Традиционният празник на розата тази година се проведе в карловското село Климент. Местни самодейци възпроизведоха ритуала Розобер, който е неизменна част от празника на маслодайното цвете.

Заради извънредната епидемична обстановка, за първи път уникалният ритуал не се проведе в Карлово, а бе изнесен в селото с най-много розови насаждения в общината:

Мано Манов - кмет на с.Климент: "Имаме около 1000 дка розови насаждения. Розопроизводството е основен поминък на населението".

За да покрият загубите от ниската изкупна цена тази година, розопроизводителите разчитат на финансовата помощ от държавата:

д- р Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Защото това са повече от столетия традиции, няколко века в карловския район се отглежда маслодайната роза. Очакваме помощ от министерството на земеделието във вид на субсидия на кг произведен розов цвят".

Царицата на розата приветства трудолюбивите стопани, отгледали розовите насаждения и им благодари, че съхраняват поминъка:

Яна Цветкова - Царица на розата 2019: "Посланието, което отправям тази година е да се пазят традициите и духа на Розовата долина".

На шестте момичета, записали се в конкурса за Царица на розата, който не се състоя тази година заради извънредното положение, бе връчен символа на общината - статуетка на позлатена роза.

Кметът Кабаиванов връчи статуетка и на кмета на селото Мано Манов.