В Сущица спазиха вековната традиция на Ивановден да изкъпят булките, които са сключили брак през изминалата година. Обичаят е известен още като "Къпанак на булките" и се прави за здраве и плодородие.Сушица е на първо място в община Карлово по прираст на населението.Ивановден е най-почитаният празник за местните хора.
Тази година в коритото на Дръндева чешма бе изкъпана само една булка. Подготовката за ритуала започна още от ранни зори и продължи с извеждането на булката от дома й с оркестър. Преди да влезе в ледените води тя се прекръсти, изми очите си и пръсна с вода през двете рамена. След това в гърба и наляха три менчета с вода. Булката изми лицето и на четиримесечната си дъщеря.Истинското къпане започна, когато в коритото на чешмата влязоха Ивановците. В квартала всеки втори мъж носи името Иван:
Мария Георгиева Христова - булката: "Това е много специално нещо за мен. Най-важното е да се пази българското засега и занапред. Надявам се някой ден когато дъщеря ми се омъжи да бъде на моето място."
Георги Андонов - дядо на булката: "Внучката я къпем да е жива и здрава, нека и правнучката да е жива и здрава и не я да изкъпем. Раждат се здрави хора. Това всичко е за здраве, за плодородие на деца, на юначни българи."