Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ за 2019 година бяха връчени на тържествена церемония. Националните награди на името на двамата братя – дарители, се присъждат за принос към българското общество в областта на образованието, бизнеса и дарителството. Връчват се на български граждани, живеещи в страната или чужбина. Наградата е статуетка, умалено копие на паметника на братя Евлогий и Христо Георгиеви, който се намира в центъра на града.
Носител на Националната награда „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ за образование е доц. д-р Теодор Седларски. Той е преподавател в катедра Икономика на Стопанския факултет, академичен директор на Центъра за икономически стратегии към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. е бил избран за национален представител на България в конфигурациите на Програмния комитет на Рамковата програма на Европейския съюз за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. В момента доц. д-р Седларски е декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
С награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за образование бе отличен и Илко Минев. Българин по произход, който живее дълги години извън страната. Името му е свързано с щедри дарения за Софийски университет, с които изцяло е ремонтирана и обновена библиотека „Класически филологии“. Средства, дарени от него са помогнали и при създаването на Център по археометрия при СУ „Св. Климент Охридски“.
Носител на Национална награда „Евлогий и Христо Георгиеви“ за бизнес е инж. Лилко Бочев, собственик на машиностроителна фирма „БОННЕР“.
С наградата за дарителство бе удостоена д-р Теофана фон Саксен. Тя е от български произход, дъщеря на финансиста Петър Аладжов – директор на Българската търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Семейството й напуснало България преди повече от 50 години. Завършила е университета „Лудвиг Максимилиян“ с право и икономика. Нейни дарения са ценна монетна колекция в Археологическия музей на Велико Търново, както и паметникът на Стефан Стамболов в старата ни столица. Принцесата е дарила на Националния исторически музей печатите на Васил Левски и ценни предмети от нашата история. Осигурява хуманитарни помощи за болници и детски домове в България от близо 30 години.
С за дарителство бе отличен и инженер Любозар Фратев, който е активно ангажиран с дейността на редица обществени, граждански и бизнес организации. Активен участник в благотворителни, социални и образователни проекти на Ротари клубовете в Пловдив. Дарителската му дейност обхваща домове за деца в неравностойно положение, БЧК, болнични заведения, благотворителни фондове и организации, различни културни и спортни прояви.
Официалната церемония по връчване на Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ за 2019 година бе организирана от община Карлово, СУ „Св. Климент Охридски“ и Ротари клуб Карлово.
На церемонията бяха отличени и 19 творби, участвали в конкурс за детска рисунка „Наследството на братята дарители – Евлогий и Христо Георгиеви – 2019“. Те бяха оценени от професионално жури от карловски скулптори и художници с председател Нина Канарова и членове Димитър Рашков и Димитър Бакърджиев. В конкурса се включиха 80 младежи в три възрастови категории. Отличените творби ще бъдат събрани в календар, който ще се разпространи в цялата страна.