Празникът предшества Сирни Заговезни. Кукерските игри в този регион са предвестници на пролетта и съществуват от дълбока древност.
Маскарадното шествие на кукерски групи премина по улиците на Карлово. След това звуците на чановете и хлопките огласиха града:
Христо Чакъров - кукер от с. Васил Левски: "Страст, дух, желание, имам кожа на 33 години един косъм не пада от нея, веднага сваляме дюзенът, прибирам си ги и никакъв проблем. В цяла България няма такава стъпка, трябва да е всичко точно едно, трябва да се скача постоянно".
Кукерите се наричат старци и са разделени на "белогащи" и "баджаци". Едните, които вещаят доброто, играят със звънци и чанове, а другите които се наричат лоши, танцуват с хлопки. Звънът на звънците наподобява звуци на планински поток, хлопките са като тътен и когато звънят едновременно, образуват приятна мелодия:
Христо Кличев - кукер от с.Дъбене: "Ние носим както виждате много хлопки, имаме харманлийка се нарича тази кърпа, ние сме първото село в България както знам с телен образ. Гоним злите духове, болестите, правим танци за берекет и за здраве".
Стотници хора от страната дойдоха в Карлово, за да наблюдават кукерските игри:
"За да съхраним традициите, защото силно вярваме в тях, а и самите деца имат интерес към това".
Тази година на Старчовден участваха рекорден брой деца преоблечени в кукери:
Християн: "Пълни ми се сърцето като видя други хора и аз много...."
По традиция маскарадните игри започнаха със Старчово хоро. В него взеха участие над 100 души от всички кукерски колективи.
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов връчи грамоти и награди на съставите, които през годината са участвали на международни и местни фестивали и са представили достойно общината. Ръководителят на кукерската група от с. Климент и кмет на селото Мано Манов, връчи на Кабаиванов златният медал, който са получили при участието им в международния 100 годишен юбилеен карнавал „Ролебутцен“ в гр. Алтщатен, Швейцария.