Карловското училище носещо името на Апостола на българската свобода - Васил Левски се включи в инициативата на МОН "Розите на България". Учениците от всички класове облечени в автентични народни носии извиха най-дългото хоро на избраната музика за инициативата "Празнична сюита".
Изявата на учениците в първата по рода си инициатива "Розите на България" започна с изпълнение на български народни хора и танци. Деца от различни възрасти се надиграваха, за да покажат обичта си към България и българския фолклор. Елемент от носиите на учениците бе свеж арометн цвят на маслодайна роза, набран рано тази сутрин от Розовите градини край Карлово. Най-дългото хоро бе водено от 12-кът Петко Шуменски, който е танцьор във ФА "Розова долина":
Петко Шуменски - ученик в 12-ти клас на СУ "Васил Левски" Карлово: "Колкото повече хора се включат в такива инициативи независимо дали са само хора, може и пеене може и свирене на инструмент зависи кой какво може, трябва да има повече такива.Защо? - защото това е нашето, това си е родното и трябва да го запазим на всяка цена".
Даниела Генчева - преподавател в СУ "Васил Левски": "В нашето училище има традиция да изучаваме народни хора задължително не само в часовете по физическо възпитание и спорт, но и в часове по музика, децата обичат, да танцуват и играят с такова настроение вие видяхте. Децата са намерили време да изровят носиите на бабите, на дядовците си от скриновете автентични народни носии..."
Директорката на училището Мариана Манчева каза, че с тази инициатива искат да покажат своето преклонение пред всичко българско : "Нека не забравяме, че хорото е това, което обединява българите, затова е и кръглата му форма, това не само ни сплотява, но символът на тази инициатива е и този да покаже единението на българите където и да се намират по света".
Ръководството на училището награди с торти и грамоти класиралите се класове в надиграването.