Те са от личната колекция на д-р Ваня Велкова
В Карлово беше открита уникална изложба на автентични български народни носии и накити от различни краища на България. Те са от личната колекция на д-р Ваня Велкова, която бе обявена за българка на годината през 2016-та. Изложбата се посвещава на Апостола на българската свобода Васил Левски и на всички алпинисти, в това число и на първия български алпинист изкачил Еверест - Христо Проданов.
Първата носия била подарена на д-р Велкова от нейната баба. По - късно започва да колекционира народни носии, което се превръща в нейна страст. За всяка една от тях д-р Велкова събира информация как е изработена и кой я е притежавал:
Д-р Ваня Велкова: "Носиите, които са в колекцията ми за мен са като живи, за съжаление много неща са изгубени и не можем от никъде да ги научим - например като за носията от Ветрен - никоя баба днес във Ветрен не може да ми разкаже как са зашивани тези стотици стъклени мъниста на сукмана и никоя Баба днес не може да изработва тази фина дантела на конски косъм..."
д-р Влекова представи 25 автентични носии. Повечето от тях са от края на 19-ти до първата половина на 20-ти век. Най-старата е на близо 150 години и с нея са били посрещнати руските освободители на Дунава. Била й е подарена от баба Митаа Танковска от хисарското село Момина баня, която днес е на 83 години:
д-р Ваня Велкова: "Първоначално майката на баба Мита не се е съгласявала, тя е била малко, крехко момиченце, много път, но в последствие тя се решава да изпрати детето с брат си към Дунава и там баба Мита е посрещнала руските освободители".
В колекцията й все още няма носия от Добруджа. Но д-р Влекова вярва, че предстои да я обогати с още една човешка история, изпълнена с любов към Родината.