Приготовленията за големия християнски празник започват от рано стуринта - още с обличането на калоферските носии и настройването на тъпаните и джура гайдите. В хилядолетния обичай Коледуване участват основно деца и млади момчета:
Генко Славчев: " Изработва се от ярешка кожа, 15-2- кг яре, в Калофер има традиции повечето от нас си ги изработваме сами.
Коледуването в Калофер започва още в нощта на Бъдни вечер. Като символ на плодородието, коледарите водят със себе си украсени животни:
Илиян Петров: "Това специално е свещено животно за Калофер, дългокосместата коза и още от малки се обучават да са кротки като този. Всяка къща в Калофер има по едно животно поне."
За Бъдни вечер се приготвят 7 постни ястия. Задължително на трапезата присъства боб с ориз:
Донка Радулова: "Тази година сложихме ябълки така както повелява традицията да има плодове, сушени плодове, зелева чорба с праз..."
Само тук в Калофер коледарите обикалят къщите три дни и три нощи. Те пеят характерни песни, които са научили от по-възрастните коледари:
Генчо: "Ние ги учим да може да възприемат този празник и да го продължат да го пазят, за да може да учат техните деца".
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Нямат насита нашите калоферска коледари.На 25 -ти се коледува на много малко Христовци. На 26-ти е официалния празник в Калофер, защото до тогава коледуваме и няма как да си посрещнем гостите".
За да бъде спазен обичая в следващите няколко дни над 100 коледари се разделят на няколко групи, за да обходят всички къщи в града.