Празникът е сред най-почитаните от жителите на града и се провежда в последните дни на месец юли в прочутата местност "Паниците". По традиция празникът започва с освещаване на курбан. След това местните гайдари огласят балкана и изпълняват емблематично калоферско хоро:
Недялко Тонев - гайдар: "Калофер е уникален град с уникални традиции и уникални хора, защото, ако ги няма хората те са, които поддържат традициите. На децата си се опитвам по същия начин както и на мен ми е било предадено по същия начин и на тях, а те имат интерес и се надявам да се получат нещата..."
Кметът на града посочи, че в този вид празникът се почита от 13 години и за местните хора това е лятната Коледа. По думите му все повече хора от страната проявяват интерес като идват на този ден в Калофер, за да почетат Свети Кирик:
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Всички калоферци си го тачим, той е предаден от нашите поколения миналите и ние сме длъжни също да го съхраним. Свети Кирик е най-малкият, той става светец след като губи живота си затова, че отказва да приеме вярата както го прави и майка му, когато майка му я бият с волски кожи, за да приеме вярата тя казва няма да я приема пи никакъв начин, малкия свети Кирик вижда, чува това нещо казва и аз няма да приеме вярата, един от придворните го рита, пада по стълбите удря си главичката и умира..."
Малко преди Паниците се намира местността носеща името на светеца. За следващата година кметът на града планира да бъде открита екопътека, която да свързва бивак Свети Кирик с Ботева поляна в центъра на града. Местните жители вече са проявили интерес да се включат сдоброволен труд в изграждането на екопътеката. Кметът Румен Стоянов каза, че до края на годината се надява всички документи съгласно закона да бъдат изрядни, за да може да започне изграждането на съоръжеинето. Документите вече са внесени в община Карлово.