Най-добрите майстори ножари в България се събраха в Сопот, за да обменят опит и да предадат умения и знания на по-младите. Специален гост на пленера бе един от най-добрите майстори - ковачи в Русия. Той демонстрира уникалната технология мозаечен дамаск. Евегний Добрин е представител на една от най-престижните руски занаятчийски школи. Той разказа, че при технологията мозаечен дамаск се използва няколко вида стомана и се прави ковачка заварка. Най-трудоемката част е прецизно да се подредят елементите:

Евгений Добрин: "Става въпрос за специфичен сбор на пакета от стоманите. Това, с което се характеризира технологията е огромно количество труд, защото стандартната металургия дава качествени резултати, но я няма тази шарка. За мозаечния дамаск, майсторът трябва да има голям опит и усет."

Добрин посочи, че технологията е много древна и е била използвана както от варварите, които са разрушили Рим, така и при самурайските мечове. Днес мозаечния дамаск се практикува за украса на оръжия, саби и ножове предназначени за колекционери и ценители. В нашата страна технологията тепърва навлиза:

Евгений Димов - майстор -занаятчия от Сопот: "Имаме вече майстори, които правят опити и имат вече успешен мозаечен дамаск, разбира се то е нещо, което се развива затова поканихме и госта, който е от Русия тази година, за да покаже техния опит, който е доста солиден в това отношение".

Дооформяне на острието продължава със сглобяване, оформяне на дръжката и накрая завършва с гравиране. По време на пленера имаше интересна демонстрация на филипинско бойно изкуство с ножове и остриета.