Ученици от I, IV, V класове посетиха всички детски градини в Карлово. В ЦДГ "Слънце" възпитаниците потопиха по-малките в света на приказките. Децата познаха заглавията на всички приказки, които чуха. Те зарадваха гостите с хубави стихчета и песни. Директорката на училището в начален курс Мария Тодорова посочи, че една от целите на седмицата на четенето е прекрасният свят на книгите да стигне до всяко дете. Директорката на ЦДГ "Слънце" Донка Нанева каза, че в градината тази инициатива се провежда за трета поредна година, а на 1-ви ноември предстои да честват 50 години от създаването на градината.
В рамките на седмицата на четенето Снежана Пеева от 11-ти клас на СУ "Васил Левски" представи своята книга "Тя" пред препълнената зала на общинската библиотека в Карлово. Книгата е кратка автобиография на нейния живот. 16-годишното момиче развълнува всички присъстващи с уводната част. Директорката на карловската гимназия Мариана Манчева й пожела да продължи да бъде все така успешна в живота.
Училището закри националната инициатива с маратон на четене във всички класове. Ученици от 12-ти клас прочетоха на първокласници най-любимите приказки на децата. Маратонът на чете в IV-тите класове се проведе под формата на игра. Децата първо трябваше да познаят героите, които изтеглиха от коя приказка са, а след това да подредят всички нейни части.