Родители и ученици в Карлово организираха петиция против закриването на паралелките с изучаване на чужд език в СУ "Христо Проданов". Събирането на подписи продължава до края на седмицата, след което ще бъде внесена до Министъра на образованието и науката и Регионалното управление по образованието в Пловдив.

Родителското настоятелство и Обществения съвет към училището посочиха, че паралелките с усилено изучаване на чужд език след 7-ми клас са най-предпочитани от ученици с висок бал и те завършват с много високи резултати, което е предпоставка за бъдещата им реализация:

Лъчезар Бакърджиев - председател на Родителското настоятелство: "Тук има много чужди фирми и други фирми, които работят предимно с Европа и света. За тях кадри необходимост имаме точно от такива хора, които знаят чужди езици. Ние нямаме нужда от екскурзоводи в Карлово, ние нямаме тези необходимости, които ни се налагат от Министерството и от Регионалната служба по образование. Не може по такъв начин, без да се пита общността да се вземат такива решения".

Христо Гилев - председател на Педагогически съвет към СУ "Христо Проданов": "Ние се развиваме като индустриална Община. Тук туризма никога не е бил залегнат и те ни замазват очите видете ли с новите профили часовете по език ще се запазят. Не няма да се запазят. За 5-годишния срок на обучение часовете намаляват с 500".

Според ученици не всеки ще има финансови възможности да учи чужд език в най-близкия град Пловдив:
Неделчо Киров - ученик в СУ "Христо Проданов": "Мисля, че това е недопустимо, някои хора нямат финансовата възможност, което ще голям проблем и няма да могат да се изучат хора, които имат наистина голямо желание".

От Обществения съвет казаха, че голяма част от родителите няма да могат да осигурят равен достъп на децата си до добро образование и това ще доведе до обезлюдяване на Общината:

Христо Гилев: "На територията на Община Карлово и на Община Сопот има 6 средни училища, ние не сме втора категория хора, ние искаме равен достъп до добро образование на нашите деца".

Категорично зад желанието на учениците и родителите застана местната власт. Тя изпрати декларация до Министерството на образование и Регионалното управление:

Д-р Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово: За нашата община е важно да има качествено изучаване на чужд език, защото то отваря допълнителни възможности на младите хора да се образоват, да кандидатстват и част от тях да се върнат отново в нашия град и Общината и да работят. Освен това нашият представител в областната комисия към Регионалното управление изрази нашето отрицателно становище за закриването на тези паралелки..."

В отговор до БНТ, от министерството на образованието посочиха, че план-приемът в училищата се определя въз основа на обобщените заявки, които са обсъдени предварително на областни и на общински съвети и в паралелките по професии учениците ще получат същата подготовка по чуждия език, но с друг учебен план.