Куршум джамия е една от най-старите сгради на територията на общината. Последното археологическо проучване показа, че на това място е имало тракийско светилище. След като спечели делото срещу Главно мюфтийство, общината вече има готовност да стартира процедурата за смяна на статута, за да може да се кандидатства по проекти:
Емил Кабаиванов - кмет на Карлово: "Свързани с експониране в района на Куршум джамия на исторически археолигически артефакти от района, така че всеки, който дойде и посети нашия град независимо дали е турист от България или от чужбина да види освен Куршум джамия като археологически паметник от османския период, да види и други археологичсеки артефакти, които са намерени в района".
Част от карловци смятат, че Куршум джамия трябва да се превърне в музей:
Маргарита Георгиева: "Като музейна галерия също ще бъде добре, но външния вид нека се запази, няма смисъл да се руши..."
Ангел Анчев - ... "И е желателно да бъде музей все пак да остане за поколенията да се знае, че е имало робство".
Според други жители на града превръщането на Куршум джамия в музей може отново да предизвика напрежение:
Карелия Маринова: "Съгласна съм, но в същото време и не, защото все пак си е паметник.Възможно ли е отново да има някакво напрежение да се получи, ако това се случи? - да, може възможно е..."
Никола Николов - "Ако стане може да се предизвика някакви..."
Според кмета Емил Кабаиванов Главно мюфтийство отново прави опити за спечелване на Куршум джамия с нов иск пред Софийски градски съд.