Председателят на на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов благодари на всички дарители и на местната власт, затова че са работили за запазване къщата на Иван Грозев.
Директорът на НМ "Васил Левски" Дора Чаушева разказа какъв е приноса на Иван Грозев за България.
"Иван Грозев е карловец, съратник на Васил Левски и развиващ дейността си в първите три десетилетия на свободна България. Роден в Карлово през 1847 г., учил във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград. Преди Освобождението работи по строежа на железопътни линии, построява вълнено-текстилна фабрика в родния си град, по-късно разрушена. Веднага след Освобождението служи в администрацията, като председател на Пловдивския окръжен съвет. От 1879 до 1883 година е кмет на Карлово. След 1884 година се заема с широко предприемачество. През 1885 година основава Българско строително дружество, което изпълнява държавни поръчки, включително, завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул. От 1894 до 1895 година Иван Грозев е кмет на София. В периода 1904-1908 година оглавява Софийската търговско-индустриална камара. Развива банкова дейност, като акционер и член на Управителния съвет на Износно-вносна банка. Участва в строежа на пристанище Варна", посочи Чаушева.
По време на тържествената сесия бе представен архитектурният проект за възстановяване на къщата. На първия етаж е разположена художествено-историческа експозиция. Благодарествен молебен и освещаване на къщата извърши архиерейският наместник на Карловска духовна околия свещеноиконом Марко Тодоров.