Над 100 коледари облечени в калоферски носии тръгнаха в полунощ по домовете, за да пожелаят на хората здраве и берекет. Тъпаните и гайдите отново огласиха града. За да бъде спазена традицията коледарите се разделят на няколко групи. Обхождат всички къщи в града и изпълняват характерни за Коледа калоферски песни:
Владимир Фънев : "Пеем за момиче, пеем за момче, пеем за манастира, за животните. От ден на ден празниците нас ни правят сдушени, хубави, подбалкански чеда, като Ботевци..."
Най-възрастният коледар е на 76 години:
Атанас Стефанов - най-възрастния коледар в Калофер: "Това ми е целта да предавам традициите и се радвам много, че има приемственост".
Вече 9 години с най-възрастната група коледува и кмета на Калофер:
Румен Стоянов - кмет на Калофер: "Калоферецът никога няма да се наколедува, като тръгнем сега да коледуваме се прибираме утре или чак в други ден някои дори, защото не може да обходим всички приятели и затова в Калофер днес не е Христов ден, утре е Христов ден..."
На този ден стопаните по традиция черпят коледарите с домашно червено вино и мезета:
Христо Христев: "Това е свещен празник за мене, живот и здраве още много години да посрещам".
Най-младата група коледари от снощи е обходила над 20 къщи в
града.Продължава и в следващите два дни: "Коледа е един от най-почитаните празници, защото се е родил божия син и ние го почитаме много силно. Кой на теб ти предаде традициите за Коледа? - баща ми и дядо ми..."
Веднага след Коледа в Калофер започват приготовленията за честване на Йорданов ден.