Ритуалът бе спазен въпреки минусовите температури
В карловския квартал Сушица спазиха традицията на Ивановден да изкъпят булките, които са сключили брак през изминалата година. Ритуалът е известен като "Къпанак на булките" и се провежда за здраве. Тази година бе изкъпана само една булка, която е сключила брак за втори път. Подготовката за ритуала започва от рано сутринта. Шътницата облича булката и приготвя празничната трапеза:
Деница Караджова: "Трябва да е по - различен самия сукман, трябва да е черен като е с нашивки, слага се женски елек, кърпа на главата и на кръста...."
Булката е била на 19 години когато е изкъпана за 1-ви път. От тогава не помни да е боледувала. Гордее се, че спазва всички български традиции:
Пепа Дечева: "Всеки трябва да помисли за нашата държава - за България, за празниците, за да се тачат повече, защото младите все по-малко ги тачат и бягат в чужбина."
Уникалният обичай продължава с извеждането на булката от дома й с оркестър. Под звуците на тъпаните и гайдите, предвождани от музикантите булката и шътниците се отправят към площада, където се извършва самото къпане. След като булката се прекръсти, влиза във водата, измива си очите и пръска с вода през двете рамена. Накрая шътникът й полива в гърба 3 менчета с вода:
Пепа Дечева: "Няма какво да се страхуваме от студената вода и това е за здраве".
Истинското къпане започва когато в коритото на чешмата влезнат Ивановците. В Сушица всеки втори мъж носи името Иван. Ивановден е най-почитаният празник за местните хора. В годините, в които няма сватби мъже се преобличат като младоженки, за да бъде спазен обичая.