Жители и гости на селото се преклониха пред паметта на 73-та климентци, дали живота си за свободата на България

Карловското село Климент отбеляза тържествено 111 години от Независимостта на България. Кметът Мано Манов посочи, че съединението прави силата, а силата ражда независимостта.
"Тези климентци, които не се посрамиха, които захвърлиха рало и писалка, нива и книга, дом и семейство, за да можем днес ние – техните наследници да имаме свободата, която дава цел и смисъл на човешкото съществуване. Днес в името на нашите герои ще замълчим, мълчание, в което има толкова много размисъл, мълчание, в което има толкова много подвиг и безсмъртие. На този ден ние скърбим не само за загиналите климентци по бойните полета, но и за опечалените 62 вдовици –останали сами да се борят с несгодите на времето, понесли на ръце своите 143 невръстни сираци, останали без бащина упора и закрила", отбеляза в своето слово местният управник Мано Манов.
Слово произнесе и досегашния кмет на община Карлово Емил Кабаиванов.
"Скъпи климентци и гости на тържеството, задавали ли сме си въпроса с какво 22-ри септември е по-различен от 6-ти септември, от 3-ти март или от други исторически дати? Ако сме си го задавали сигурно сме намирали отговора. Аз искам още веднъж да го припомня -22-ри септември не е приумица на едно правителство, на монарха или на група граждани. 22-ри септември е възможен, защото той е предшестван от десетилетия борба на българския народ, за да има независима държава. И тук искам да започна изброяването - комитетите на Левски, Априлското въстание, Руско-турската война, Съединението, Сръбско-българската война, Илинден и Преображение, хилядите жертви...", подчерта Кабаиванов.
По време на тържествената заря-проверка с падане на колене бе почетена паметта на загиналите във войните. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.