По главната улица в селото ще бъдат поставени големи платна със снимки изобразяващи празниците и традициите населеното място, а по дворовете на къщите ще бъдат изобразени автентични занаяти.
Един от най-почитаните обичаи в селото е денят на кръстниците, които по Коледа носят краваи с червена ябълка на младите семейства и техните деца:
Николина Петрова: "Тази снимка и ние се постарахме и фонът да е напълно автентичен пред такива стари къщи. Всеки преминаващ тук през нашето село ще има възможност да ги погледне, да спре да си сложи лицето, където му хареса, да се снима и естествено да разкаже какво е видял".
По-възрастните хора в селото, облечени в автентични 100 годишни носии ще демонстрират на гостите как се тъче черга на стан и как се приготвя домашен сапун с естествени багрила и аромати
Николина Николова: "Всичко е от домашна вълна и с естествени материали, природни растителни багрила като луковина, брош има едно растение, което боядисва вълната и яйцата в червено".
Пенка Чикова: "Сигурно и заради това селото продължава с тези традиции особено аз както остарявам ги чакам с радост да дойдат, че оживях още дена година да ги посрещна".
Кметът на селото посочи, че традициите започват да се предават на децата още докато са малки:
Мано Манов - кмет на Климент : "Опитваме се децата да ги обхванем още от детската градина, там си има хореограф, който се занимава с тях, след като тръгнат на училище преминават в съставите на читалището".
В момента самодейците и жители на селото участват в заснемането на игрален филм, който пресъздава всички традиции и обичаи преди повече от 90 години.