Рано сутринта в красивите лавандуови полета край града жени облечени в автентични носии със сърпове в ръка възпроизведоха ритуала "Жътва на лавандула". След това в двора на къщата на билките "Патевата къща" бе представен обичая "Еньова буля":
Емилия Анастасова - аниматор в комплекс "Старинно Карлово" - много от билките, тъй като сме район с етерично маслени култури, с тях са свързани много от българските обичаи. Един такъв е Еньова буля. През венеца се минава за здраве и благоденствие в дома".
Празникът на Лавандулата има дълбоки корени в Карлово, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обредите към култа на слънцето. Затова всяка година феята на лавандулата отправя послание:
Цвета Шаламанова - фея на Лавандулата: "Ще отправя посланието всички да са здрави, да са обичани и да имат само хармония около себе си, любов и прекрасни моменти".
По време на празника в една от най-красивите възрожденски къщи на комплекса Старинно Карлово- Бухолов хан жителите и гостите наблюдаваха танца на самодивите и лавандуловарене:
Емилия Анастасова: "От 80 кг лавандула се добива 1 кг масло.Още в миналото лавандулата се е използвала, всеки един карловски дом, в старите шкафове ухае на лавандула, използва се за прогонване на насекоми, по-късно вече в козметични продукти...."
Шествие от фолклорни състави пренася празника до центъра на града, където се изпълняват танци и надигравания. Там кметът на общината Емил Кабаиванов приветства жителите и гостите на града.
"Няма нищо по-естествено от това, след като отдадохме значимото на маслодайната роза – емблемата на града, региона и страната ни и уважихме всички, които я отглеждат, да направим същото и към хората, които се трудят на лавандуловите полета. Ще припомня, че през 2018 година България беше на първо място в света по производство на лавандулово масло – около 100 тона годишно. Важно е да запазим с устойчиви темпове производството на етерично-маслени култури. Този поминък трябва да съществува дълги години в нашия регион", каза Кабаиванов и поздрави всички самодейци, жители и гости на града.