(ВИДЕО) Карлово бе домакин на международен студентски форум, посветен на Васил Левски Една от темите, които бяха разгледани е мястото,което Апостола на свободата заема в медийното пространство, литературните произведения, изкуството и поезията. Родната къща на Васил Левски отново приюти студенти и докторанти, които изследват живота и идеите на Апостола. Румен Скрински е един от младите изследователи, запленен от образа на революционера, неговото присъствие и начин на употреба в социалните мрежи:
Румен Скрински – изследовател на Левски:
"Левски е навсякъде под различни форми, под споделени постове, снимки, стихотворения картини.Той е отпечатан на ключодържатели, това е едно изключително огромно символно поле,
заредено в социалната мрежа, което много интересно не стои всеки ден, а се активира на ключови дати, активира се на 3-ти март, на 22- ри септември, активира се в деня на рождението, в деня на неговата кончина."
В своето изследване Скрински достига до извода, че за хората Левски винаги ще остане недостижима личност, уловила по изключителен начин духа на времето:
Румен Скрински: "Под формата на онова, което Вазов поставя в Епопея на забравените, т.е. Левски е митичен, сакрален натоварен с толкова много емоционален заряд, че ние дори не си даваме сметка, че става въпрос за наистина човек като всеки един от нас, да човек с огромно значение за националната, за балканската, за европейската история, но човек който е имал своите страхове, имал е своите предателства..."
Според някои от изследователите на Апостола, в медийното пространство не се обръща достатъчно внимание на ключови моменти от живота и делото му:
Василена Шопова: "Има много изследвания, които в момента нашумяват около рождена дата на Левски, те могат да ги вземат и да започнат да рекламират тях, а не това което се пише във всеки един учебник по история, което всяко едно дете вече го е чело и всеки един човек знае какъв е Апостола. Интересно е да се види хората, които го оплюват защо го правят. Смятам, че трябва да се обърне внимание."
Целта на международния форум е да привлече повече млади изследователи, които да популяризират личността на Дякона и в чужбина. Голяма част от участниците обаче се обединиха около идеята, че за целта трябва да бъдат намерени отговори на важни въпроси, като например- „Къде е гробът на Левски?”.