Семейните хотели и къщите за гости в Калофер са били резервирани още от началото на лятото. По празниците в града се очаква да пристигнат стотици туристи от страната и чужбина:
Лиляна Гологанова - хотелиер:"Аз за моите гости винаги когато дойдат на празниците се старая с нещичко да ги изненадам, кулинарно е и с едни такива малки изненадки като подаръчета..."
Кметът на Калофер Румен Стоянов посочи, че в града има възможност да бъдат настанени само 700 човека. Капацитетът е недостатъчен да поеме туристите по Коледно-Новогодишните празници и особено около Йордановден:
Румен Стоянов - кмет на Калофер:" В момента нямаме свободно място, даже около града включително Карлово, до Хисар, до Павел Баня всичко е заето".
Калофер става все по-предпочитан за туристите заради културно-историческите забележителности, красивата природа и гостоприемството на местните хора. Традиционни и малко познати ястия подхранват и любопитство и апетит:
Мария Диманова: "Специално за Йордановден се готви сливовата манджа, която се нарича кумова манджа, нали по Йордановден ден се посрещат кумите и кумците. Това е калоферски млин с орехи, захар и точени домашни кори".
На празничната трапеза ще има фасул с ориз, качамак и тутманик с домашно сирене, а неизменна част от зимните празниците ще бъдат българските песни изпълнени под звуците на гайди.