Община Карлово спечели делото срещу собственика на бившата текстилна фабрика в града, която е била дарена на карловци от братята Евлогий и
Христо Георгиеви. Собственикът обжалваше заповед на кмета, с която му се разпорежда да обезопаси и сигнализира по подходящ начин зоната пред фасадата на сградата, за да се предотвратят инциденти, но изгуби делото пред Върховния административен съд. През 2015-та кметът на Карлово издава заповед, с която задължава собственика на някогашната фабрика да реставрира и укрепи сградата, която от години тъне в разруха, а е паметник на културата с голямо значение за града:
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Възстановена, двора да бъде поддържан, т.е тя да бъде в този вид, в който я помним, както е била примерно преди 20, 30, 40 и повече години..."
Имотът е с историческа стойност за целия регион, тъй като с приходите от текстилната фабрика навремето са се издържали училищата и болницата в Карлово. Местните хора посочиха, че в морален аспект то има много по-голяма стойност, защото е акт на благородство и любов към родното място на двамата братя дарители:
Мария Деянова - директор на Исторически музей в Карлово: "Жителите на нашия град с право негодуваха и изказваха своето възмущение особено тогава когато на този надпис за който говорих на фронтона "В полза на родния ми град" се появи този скандален транспарант "Продава се", защото не може с едно дарение да се постъпва така".
От община Карлово съобщиха, че миналата година фабриката е била продадена, но купувач е дъщерна фирма на стария собственик. Заповедта на общинския кмет с исканията за възстановяване на сградата и двора ще бъде изпратена на новата фирма:
Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Ако това е било някакъв вариант отново да влезнем в съдебни спорове аз ще бъда упорит, защото не става въпрос за моя собственост, а става въпрос за собствеността на карловци".
Собственикът на имота каза за БНТ, че са започнали почистване на двора, но припомни, че преди 4 години са отправили предложение на общината. То е фирмата да дари 50 % от стойността на обекта, а останалите 50 % общината да заплати или да обезвъзмезди фирмата с имоти или земи. По думите на кмета на Карлово, ако фирмата не спази заповедта, то общината ще трябва сама да извърши всичко необходимо, но след това по съдебен път ще си потърси средствата от собственика.